5 přírodních kosmetických ingrediencí - proč jsou tak skvělé?

22.04.2024

Vybrala jsem pro vás 5 úžasných ingrediencí, které stojí za to, abyste si je přidali do vaší kosmetiky!

Lanolin

Lanolin je tuk, který se vyčesává z ovčí vlny (nedochází tedy při jeho získávání k ohrožení života zvířete). Za mě je jednou z jeho nejlepších vlastností jeho vysoká schopnost okluze, tedy jakési "uzamčení" vlhkosti v pleti. Lanolin vytváří na pleti voděodolnou ochrannou vrstvu, která jednak zabraňuje odpařování vody z pleti a jednak ji chrání před popraskáním, což ocení zejména velmi namáhaná pokožka na místech, jako jsou například ruce, lokty, ale také třeba bradavky při kojení. Jeho schopnost zadržovat vodu v pleti a překrývat pleť ochranným filmem je při přidání dostatečného množství do produktu skutečně citelná.

Lanolin funguje také jako ko-emulgátor. Přidáním do emulgačního konceptu získá vaše emulze díky lanolinu mnoho výhod; podpoří ochrannou funkci krému, vytvoří se stabilnější emulze a navíc se sníží pocit špatného vsakování způsobeného mikropěněním, za které mohou emulgátory s vysokým HLB.

Lanolin je potřeba dobře vybírat. Někteří nedůvěryhodní prodejci mohou nabízet lanolin obsahující různé nečistoty. Lanolin je třeba vybírat 100%, čistý a od důvěryhodného dodavatele.

Tipy pro použití v kosmetice:

  • Balzám na rty - vyzkoušejte do vaší oblíbené formulace přidat 2 % lanolinu! Uvidíte, jakou to udělá parádu!
  • Krém pro suchou pleť – přidáváme jen v malém množství (1-3 %), aby v krému příliš nelepil a neucpával póry.
  • Lanolinový krém pro suché a namáhané ruce - lanolin je jednou ze surovin, díky které ucítíte působení krému ještě dlouho po nanesení, a proto se skvěle hodí do krémů na ruce, které jsou po večerním nanesení běžného krému ráno zase suché. Zkuste přidat v 5 - 10 %.
  • Balzám nebo krém na dětský zadeček - lanolin pomáhá udržovat ochrannou vrstvu na pokožce, čímž pomáhá předcházet opruzeninám. Přidejte ho 10 %.
  • Jeho vlastnosti oceníte také při tvorbě voděodolné kosmetiky, například opalovacích krémů a balzámů, které se nesmyjí ihned po vylezení z vody.
  • Mýdlo - mýdla s lanolinem chrání pokožku před vysoušením a jsou velice příjemná.

Mýdla, která obsahují lanolin, můžete zakoupit zde:

Solné mýdlo s lanolinem a očím mlékem

Designové mýdlo s lanolinem a zakysanou smetanou

Aktivní uhlí a různé druhy jílů

Aktivní uhlí má silnou schopnost hloubkového čištění, takže umí uvolnit póry a pomáhá při jejich čištění, odstraňování černých teček a předchází vzniku akné. Nejčastěji se používá v pleťových maskách. Alternativou k černému uhlí jsou různé druhy jílů, z nichž největší čisticí schopnost má zelený jíl, který se také nejvíce doporučuje na mastnou pleť. Dalšími zajímavými možnostmi jsou jíl růžový vhodný pro zralou a citlivou pleť nebo jíl bílý čili kaolin vhodný pro všechny typy pleti.

Vyrobte si svou vlastní luxusní pleťovou masku v pohodlí domova!

Variantou hloubkově čisticí pleťové masky může být také mýdlo s obsahem aktivního uhlí. Zapojte do vaší kosmetické rutiny občasnou relaxaci spojenou s hloubkovým čištěním pleti, kterého docílíte nanesením větší vrstvy mýdla s obsahem černého uhlí a několikaminutovým působením této masky na celém obličeji. Uvidíte, jak čistou a hebkou pleť bez ucpaných pórů dokáže černé mýdlo odhalit!

Další mýdla obsahující různé druhy jílů můžete zakoupit zde:

Kulaté mýdlo s růžovým vínem a jílem

Mentolové mýdlo s bílým jílem

Solné mýdlo s ovsem a modrým jílem

Solné mýdlo se zakysanou smetanou a růžovým jílem

Aloe vera

Aloe vera je hydratační látka, která dokáže udržovat vlhkost v pokožce a zároveň ji příjemně ochlazovat a podporovat léčení kůže, například po spálení sluncem. Aloe zklidňuje pokožku a má také protizánětlivé vlastnosti, díky kterým je schopná zmírňovat podráždění a svědění. Obsahuje také vysoké množství antioxidantů, které udržují pleť chráněnou před oxidačním stresem, zašedlým tónem a jejím předčasným stárnutím.

Tipy pro použití v kosmetice (přidává se nejčastěji koncentrát v prášku, který rozmícháním ve vodě v poměru dle síly koncentrátu vytvoří šťávu; všechny výrobky s vodní složkou je nutné dobře konzervovat):

  • Pleťová tonizační voda – veškerou vodu můžeme nahradit aloe šťávou, zakonzervovat, případně přidat 1 % jemného tenzidu pro čisticí efekt.
  • Hydratační sérum – do aloe šťávy přidáme kyselinou hyaluronovou a zakonzervujeme.
  • Hydratační krém – vybírejte takový emulgační vosk, který bude odolný vůči elektrolytům, které jsou přirozenou součástí této šťávy a které mohou být příčinou rozpadu emulze.
  • Chladivý gel po opalování – šťávu s aloe vera zahustíme 1 % xanthanové (nebo jiné) gumy, zakonzervujeme a uchováváme v chladničce pro chladivý efekt.
  • Mýdla – veškerou vodu v receptuře nahradíme aloe šťávou. Aloe vera v mýdle pomáhá udržovat vlhkost pokožky a chrání ji před vysoušením. Díky svým čisticím vlastnostem je aloe v mýdle účinným prostředkem při odstraňování nečistot, který zároveň dokáže chránit pokožku před drážděním a vysoušením. Díky svým přírodním složkám a měkkému čištění je vhodné pro různé typy pokožky, včetně citlivé nebo problematické pokožky.

Mýdlo s aloe vera můžete zakoupit zde.

Oves

Oves má vysoké množství esenciálních mastných kyselin, které chrání pokožku a které v ní pomáhají zadržovat vlhkost a mají antioxidační účinky. Oves má také protizánětlivé vlastnosti, které pomáhají zmírňovat podráždění a svědění pokožky, a proto je vhodný na citlivou pokožku, ekzémy nebo dermatitidu.

Oves v podobě velmi jemně mletého prášku (tzv. ovesného hedvábí) se skvěle vyjímá v takových kosmetických produktech, jako jsou například šlehaná másla nebo husté krémy, kde pomáhá snižovat příliš mastný pocit z produktu a zároveň chrání pokožku a pečuje o ni, ale také v ručně vyráběných mýdlech, kde pomáhají zjemňovat a zamezovat vysoušení pokožky.

Tipy pro použití v kosmetice:

  • Šlehané tělové máslo – vyzkoušeli jste přidat do svého másla ovesné hedvábí? Snižuje nepříjemný mastný film, které tukové produkty bez vodní složky obvykle zanechávají. Zároveň zjemňuje pokožku a pečuje o ni.
  • Mýdla – jemně mletý oves bude v mýdle působit jako scrub (do mýdla nedávejte celé vločky, v tuhé struktuře mýdla jsou moc velké kousky ovsa ostré a spíše než peelingový efekt budou pokožku dráždit), naopak ovesné hedvábí mýdlo zjemňuje dodává mu pečující vlastnosti.

Oves najdete v těchto mýdlech:

Jemné mýdlo s medem a ovsem

Solné mýdlo s ovsem a modrým jílem

Meruňkový olej

Meruňkový olej je ceněný pro obsah celé škály zdraví prospěšných látek: mastné kyseliny pomáhají zabraňovat vysoušení pokožky, vitamíny A, E a K regenerují a obnovují pokožku, a pomáhají ji tak udržet pružnou a zdravou, a antioxidanty chrání pleť před poškozením volnými radikály způsobenými UV zářením a dalšími škodlivými vnějšími faktory, což může pomoci předcházet předčasnému stárnutí pokožky a vzniku vrásek.

Meruňkový olej se také může chlubit velice příjemnými senzorickými vlastnostmi: rychlému vpíjení do pleti a v případě oleje lisovaného za studena překrásnou marcipánovou vůní. Je dobře odolný proti žluknutí a na pleť působí rozjasňujícím efektem.

Tipy pro použití v kosmetice:

  • Balzám na rty – meruňkový olej lisovaný za studena překrásně voní po marcipánu a svoji vůni propůjčuje také celému balzámu. Pokud se tedy chcete vyhnout vonným či esenciálním olejům v produktech na rty, ale přesto chcete, aby vám jemně voněly, je to ideální volba! Přidávejte v 30 – 40 %, zbytek doplňte másly a včelím voskem, jak jste zvyklí!
  • Rozjasňující sérum s vitaminem C – vyrobte si olejové sérum s krásnou vůní a antioxidanty! Meruňkový olej má přirozenou tendenci rozjasňovat pleť, což ještě podpoří vit. C (najděte takovou formu vit. C, která je rozpustná v tucích, např. tetrahexyldecyl ascorbate nebo ascorbyl palmitate). Pro ještě větší zářivý efekt můžete přidat špetku perleťové kosmetické slídy.
  • Mýdlo – přidáním meruňkového oleje do mýdla dosáhnete jemné, sametové formulace, která je vhodná i pro malé děti.

Mýdla vyrobená z meruňkového oleje můžete koupit zde:

Peprmintové mýdlo s humánním hedvábím

Jemné medové mýdlo s ovesným hedvábím